Turmalina

Piatra turmalina - este o piatra semipretioasa naturala care se remarca prin amestecul culorilor. Chiar de la acest amestec le provine si numele: olandezii le-au adus in 1703 prima data din Sri Lanka, si li s-au dat numele de "turamali" ceea ce inseamna culori amestecate. Culorile pot fi pastelate, sau, din contra, intense, exista turmaline bicolore sau tricolore. Preturile la anumite  turmaline, mai ales cele cu culori specifice, au crescut destul de mult. Exista mai multe varietati de tumalina: indigolit (turmalina albastra, albastru-safir pana la verde-albastru deschis), rubelit (una dintre cele mai scumpe turmaline, are culoarea roz-intens pana la rosu, cu o nunta de violet), verdelit (verde-smarald, verde deschis, chiar galbene), turmalina de paraiba  (au culoare verde intens, albastru-turcoaz si liliachii, nu se prea mai gasesc deoarece depozitul este secatuit), dravit (turmalina maro-galben pana la maro-portocaliu, elementul care il coloreaza este magneziul), schrolit (turmalina neagra care se gaseste din abundenta), acroitul (varietati incolore), cuartul turmalinat (formatiuni de incluziuni aciculare de turmalina in cuartul transparent; apare ca fiind foarte spectaculos), turmalina chatoyanta (efectul ochi de pisica apare uneori mai ales la cele turmalinele roz si verzi).

Turmalinele verzi si cele albastre, sunt, de obicei, cele mai tratate termic pentru a dobandi culori mai deschise. Verdele de Namibia sunt supuse tratamentului pentru a capata o culoare mai apropiata de a smaraldului. Altele sunt iradidiate pentru intensificarea culorilor, dar, de obicei, isi pierd culoarea in timp. Turmalina se poate confunda cu crisoberilul, smaraldul, kunzitul roz, topazul su morganitul.

Semnificatii zodii: apartine zodiei Pesti, chakra Inima, se crede ca poate stimula capacitatile artistice, imbunatateste meditatia, previne ameteala, piatra se descarca in apa apoi se reincarca scurt timp la soare.

Proprietati: culori de la incolor, roz, pana la verde, albastru, negrul; are un luciu sticlos, duritate 7-7.5 Mohs, se poate trata termic sau prin iradiere. Trebuia curatata doar cu apa si sapun.

Informatii Wikipedia: http://ro.wikipedia.org/wiki/Turmalina

Informatii Enciclopedia Britanica: http://www.britannica.com/EBchecked/topic/600820/tourmaline

Pietre semipretioase naturale » Piatra turmalina

Filtre active