Labradorit
Piatra labradorit - semipretioasa naturala din familia feldspatilor plagioclazi. Labradoritul a fos denumit dupa sursa unde a fost descoperit: Labrador - Canada. Prezinta un efect metalic de curcubeu asemanator opalului negru, insa cu pete mai mari de culoare - efect ce se numeste labradorescenta. Efectul este produs de interferentele luminii la imbinarile structurilor interne. Labradoritul finlandez se mai numeste si spectrolit. Proprietatile de baza sunt aceleasi, dar are, in general, o culoare opaca, inchisa, cu sclipire roz, albastra, portocalie sau galbena. Materialul cel mai popular are o sclipire albastra-electric. Uneori poate prezenta efect ochi de pisica. Labradoritul din Madagascar este aproape transparent si are o nuanta gri-pal. Contine incluziuni scantaietoare de mica si prezinta joc de culori: roz ca piersica, albastru-turcoaz, galben si roz.
Proprietati: labradoritul poate fi transparent, portocaliu, galben,, incolor, rosu. Alta data, poate fi semiopac, gri-negru pana la gri-maro cu irizatii albastre, galbene, verzi si portocalii. Are duritate 6 - 6.5 Mohs. Se curata doar cu sapun si apa.
Semnificatii zodii: apartine chakrei Ombilic, piatra se descarca in apa calduta si se reincarca pentru scurt timp la soare.
Informatii wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Labradorite
Informatii Enciclopedia Britanica: http://www.britannica.com/EBchecked/topic/327028/labradorite