Perle

Perle - pietre semipretioase naturale, organice. Denumirea de perla provine din latina vulgara, din pernula, diminutiv pentru perna = scoica marina. Datorita faptului ca sunt organice, perlele incep sa se exfolieze dupa 100 - 150 de ani, dar s-au gasit perle in ruinele Pompeiului, in Mexic (2500 i.e.n.)Perlele se formeaza in cursul mai multor ani in carcasele anumitor scoici, de aceea fiecare perla este unica prin marime, culoare, forma. Din perle se pot crea bijuterii din perle care se bucura de aprecierea tuturor cumparatorilor. Clasificare perle: dupa locul unde s-au format: perle de apa dulce sau perle de apa sarata; mod de formare: perle de cultura sau perle naturale. Perlele de apa sarata sunt, de obicei, de calitate mai buna, de aceea sunt si mai scumpe decat perlele de apa dulce care sunt mai neregulate si au forme mai diverse.

Datorita folosirii intensive a perlelor pentru bijuterii, perlele naturale se gasesc tot mai greu, de aceea sunt tot mai scumpe. Spre exemplu, perlele aripi-de-inger din Mississippi aproape au disparut deoarece au fost foarte folosite de artistii Art Nouveau, la inceputul secolului XX. De aceea, au inceput sa se produca pe scara larga perle de cultura, care sa aibe preturi accesibile si preturi mai mici. Japonezii au fost primii care au inventat un procedeu sigur de crestere a lor, prin care se introduce bobite de sidef intr-o scoica. Scoica, pentru a izola incluziunea, produce sidef peste bobita, creandu-se astfel perla. Pentru a se reduce timpul crearii unei perle, bobite sunt destul de mari, deoarece, petnru a se crea 1 mm de sidef trebuie ca acesta sa se depuna timp de 3 ani.

Culori: depinde de tipul de scoica din care provin. Se pot deosebi foarte greu perlele vopsite de cele naturale. O perla colorata natural va costa mai mult decat o perla vopsita prin diverse metode.

Perle de apa sarata

Perle akoya - sunt produse de stridiile akoya si au, de obicei, forma rotunda. Perlele akoya din Japonia au peste 7 mm, iar cele din China, Coreea sunt mai mici. Culori pentru perle akoya: roz deschis, galben pal, unele cu nuante de verde sau albastru-gri.

Perle negre - singurele perle negre produse natural sunt cele din Tahiti, produse de o molusca : Pinctada margaritifera. Culoarea variaza de la argintiu la gri-inchis, si pot avea si nuante de roz si verde.

Perle Keshi - perle foarte mici care se formeaza spontan, fara nucleu. Sunt asemanatoare cu akoya, dar sunt mai mici.

Perle din Marea Sudului si Tahiti - sunt cultivate intr-o midie mare: Pinctada maxima si au nevoie de mai mult timp pentru formare. Aceste perle de cultura sunt cele mai mari perle de cultura, cele rotunde sunt cele mai scumpe si mai rare.

Perle de apa dulce

Perle Biwa - cultivate in Japonia in lacul Biwa. Multe din perlele Biwa sunt produse de fapt in China. Ce este caracteristic la aceste perle Biwa: suprafata neteda si luciul uniform, se formeaza fara nucleu.

Perle de apa dulce (China) - se aseamana cu perlele Biwa,  dar cresc cu ajutorul unui nucleu, au forme si culori extrem de variate.

Perle blister sau semiperle: cresc lipite pe partea inferioara a valvei, nu in manta. Spatele perlei este plat si nu este acoperit cu sidef.

Perle seminte - perle foarte foarte mici, insirate pe sirag, marime maxima 2 mm.

Semnificatii zodii: simbol al puterii, intelepciunii si fericirii la romani, talisman la indieni, folosita in amestecuri pentru stimularea masculinitatii de mongoli, apartine de zodia Gemeni si chakra Gatului. Folosita in tratarea bolilor nasului, gatului, plamanilor, piatra se descaraca in apa rece si se reincarca pentru putin timp la soare.

Informatii wikipedia: http://ro.wikipedia.org/wiki/Perle ; http://en.wikipedia.org/wiki/Pearl

Informatii Enciclopedia Britanica: http://www.britannica.com/EBchecked/topic/447974/pearl

Perle – Pietre semipretioase naturale, organice

Filtre active